Συνδεθείτε μαζί μας

Νεα

Αντίο μεγάλε δάσκαλε Χρήστο Κοτζαμανίδη

Με βαθιά οδύνη, η Ένωση Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε την απώλεια του πρωτεργάτη του ελληνικού χάντμπολ, Χρήστου Κοτζαμανίδη, σε ηλικία 73 ετών. Ο εκλιπών υπήρξε πρότυπο πανεπιστημιακού, δασκάλου, προπονητή, συγγραφέα και ακούραστου λάτρη του αθλήματος.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Σαουλίδης, το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό της ΕΣΧΘ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του σπουδαίου Χρήστου Κοτζαμανίδη, τη σύζυγό του Ελένη και την κόρη του Μαριάννα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 2 Αυγούστου και ώρα 10:30πμ στον Ιερό Ναο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μητρόπολη Καλαμαριάς.

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στον Ελληνικό Σύλλογο για την Αταξία του Φρίντριχ (https://hefaa.org/)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΑΡ. ΛΟΓ. 66 0814 8241 694
ΙΒΑΝ GR31 0171 6080 0066 0814 8241 694

Ποιος ήταν ο Χρήστος Κοτζαμανίδης
O Χρήστος Κοτζαμανίδης μια εμβληματική προσωπικότητα, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1950 στη χαντμπολομάνα Κατερίνη και έμελλε να σημαδέψει με το έργο του και τη ζωή του το ελληνικό χάντμπολ, το οποίο δημιούργησε στην κυριολεξία από το μηδέν, όταν εμπνεύστηκε και οργάνωσε ως προπονητής- αθλητής τους πρώτους αγώνες χάντμπολ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο προαύλιο του γυμνασίου Αμυνταίου της Φλώρινας στις 13 Φεβρουαρίου του 1977, υπηρετώντας εκείνη την περίοδο στο σχολείο ως καθηγητής φυσικής αγωγής.

Συνέδεσε το όνομα του με το πρώτο χρυσό του ελληνικού χάντμπολ, τον Ιούλιο του 1993 στους Βαλκανικούς αγώνες Παίδων στην Άγκυρα, ως επιστημονικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, θέση που κατείχε για πολλά χρόνια.

Ο Χρήστος Κοτζαμανίδης στιγμάτισε και προπονητικά με την παρουσία του το άθλημα, όντας ο προπονητής που οδήγησε τον ΒΑΟ στην κατάκτηση των δύο πρώτων Κυπέλλων Ανδρών στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ το 1983 και το 1984, ενώ το 1986 ήταν και πάλι πρωταγωνιστής σε ακόμα μία σπουδαία χαντμπολική ιστορία. Οδήγησε τον Φίλιππο Βέροιας στο πρώτο Εθνικό πρωτάθλημα της ιστορίας του, σπάζοντας την παντοκρατορία του αυτοκράτορα Ιωνικού. Η ομάδα της Βέροιας με προπονητή το Κοτζαμανίδη είχε σταματήσει το αήττητο- ακατάρριπτο ρεκόρ 7 ετών του Ιωνικού την Κυριακή 23 Μαρτίου 1986, νικώντας τον 21-20 και στη συνέχεια έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου. Ήταν η αρχή ώστε ο Φίλιππος να γίνει ο βασιλιάς του ελληνικού χάντμπολ.

Ο Χρήστος Κοτζαμανίδης διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εκατοντάδες διαλέξεις. Ήταν ένας μετρ της προπονητικής και πρόσωπο σεβαστό σε όλη την κοινότητα του αθλητισμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχοντας μάλιστα συγγράψει πολύτιμα εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τα βιβλία «Χάντμπολ- Ζητήματα τεχνικής τακτικής» το 1991, «Θεωρία και μεθοδική της προπόνησης του χάντμπολ» το 2000, το «Αθλητική προπόνηση στο χάντμπολ» το 2016, το «Θεωρία και μεθοδική του χάντμπολ» το 2019 και «Το σύγχρονο χάντμπολ τεχνική- τακτική».

Περισσότερα Νεα